Doç. Dr. Toptan: Yaz aylarında göz sağlığımıza daha fazla dikkat edelim

Doç. Dr. Toptan: Yaz aylarında göz sağlığımıza daha fazla dikkat edelim

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müslüm Toptan, yaz mevsiminde artan çevresel faktörlerin göz sağlığı için önemli riskler oluşturduğunu vurguladı. Dr. Toptan, güneş ışınlarının daha dik açıyla gelmesi, sıcaklık yükselişi ile havuz ve klima kullanımının bazı göz hastalıklarının görülme sıklığını artırdığını ifade etti.

Özellikle alerjik bünyeye sahip bireylerde yaz aylarında kaşıntı, yanma, sulanma gibi belirtilerle ortaya çıkan alerjik konjonktivitin daha sık görüldüğünü vurgulayan Doç. Dr. Toptan, “Havuz kullanımının ardından gözde meydana gelen yanma, batma ve kızarıklık gibi şikayetler kimyasal etkenlere veya enfeksiyonlara bağlı olarak gelişebilir. Bu durum, bakteri veya virüs kaynaklı konjonktivitlere neden olabilir” dedi.

Güneşin zararlı UV ışınlarına uzun süre maruz kalmanın, katarakt, retina hastalıkları ve ‘et büyümesi’ olarak bilinen pterjium gibi hastalıklara zemin hazırlayabileceğini ifade eden Toptan, bu etkilerden korunmak için şu önerilerde bulundu:

"UV filtreli güneş gözlüğü ve geniş siperlikli şapka kullanımı, güneş ışınlarının en dik geldiği 10.00–14.00 saatleri arasında dış ortamdan kaçınma, özellikle açık havada çalışan tarım işçilerinin öğle saatleri dışında çalışması ve mutlaka koruyucu gözlük ile şapka kullanması."

Doç. Dr. Toptan, gözde oluşabilecek kalıcı hasarlara karşı toplumun bilinçli olmasının önemine dikkat çekerek şu uyarıda bulundu:

“Güneşin zararlı etkileri yalnızca yaşlıları değil, gençleri ve çocukları da etkileyebilir. Göz sağlığını korumak için alınacak basit önlemler, ciddi sağlık sorunlarının önüne geçebilir. Yanma, batma, çapaklanma, görme azlığı gibi belirtiler ortaya çıktığında mutlaka bir göz hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.”

  Hibya Haber Ajansı